top of page

Solarni moduli BISOL nadaljujejo svoje poslanstvo kot umetniška dela

Slovenski prvak fotovoltaike svojo družbeno in okoljsko odgovornost uresničuje s sodelovanjem s

francosko-slovensko multimedijsko umetnico Normo De Saint Picman, ki odsluženim solarnim

modulom daje umetniško vrednost.



Solarna industrija in umetnost na prvi pogled nimata veliko skupnega. A zgolj na prvi pogled. Estetski videz, s katerim se ponašajo solarni moduli slovenskega proizvajalca BISOL Group, in težnja po popolnosti, ki je, podobno kot pri nastajanju umetniškega dela, vpeta v vse faze njihovega proizvodnega procesa, nista edini stični točki.


Z zavedanjem o pomenu okoljske in družbene odgovornosti BISOL Group namreč že več let sodeluje z akademsko slikarko Normo De Saint Picman, ki med proizvodnjo poškodovane solarne module uporablja kot slikarska platna za svoje slike. Picmanova se je z idejo slikanja na solarne module prvič srečala preko avkcije umetniško poslikanih panelov na ameriški spletni platformi Paddle 8. 

 

"Od nekdaj me je navduševala sama transformacija sončne energije v električno, saj se proces  organsko povezuje tako s pojmom trajnosti kot s konceptom “upcyclinga”, kjer z umetniškim ustvarjanjem odpadni material oplemenitimo, mu damo novo funkcijo in s tem tudi novo vrednost," izpostavlja De Saint Picmanova.

"Solarni panel je tako v  smislu »Duchampovega ready-made-a« prenešen v galerijski prostor. Pretok električne energije nadomesti vizualno estetsko - izkustvena energija, ki nastane v dialogu med panelom in gledalcem razlaga Picmanova, ki je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani in nadaljevala svojo izobraževalno pot na Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts v Parizu.


Od zamisli glede slikanja na solarne module do odločitve, da k sodelovanju povabi edinega slovenskega proizvajalca solarnih modulov, ni preteklo veliko časa. »Vesela sem, da so pri BISOL prepoznali idejo kot zanimivo in z donacijami nedelujočih modulov že vsa leta podpirajo moje delo. Slika Cvetoča magnolija pa bogati tudi njihove poslovne prostore,« pove De Saint Picmanova.


Medtem ko so bile njene prve slike na solarnih modulih narejene v akrilni tehniki, obsežen ciklus Noravisionsolar temelji na klasični oljni tehniki. Vsa dela Picmanove sledijo plenerističnim načelom, saj so naslikana na prostem, pretežno spomladi. Tematsko slike povzemajo klasične slikarske prijeme, kot so krajina, veduta, cvetno tihožitje, urbani motivi ter portreti znanih osebnosti. Posamezni ciklusi njenih del so bili predstavljeni v dialogu z veličastnimi zgodovinskimi in arhitekturnimi ambienti, kot so Glass Cathedral Santa Chiara na beneškem otoku Murano, Plečnikov lapidarij in Grad Strmol. Zaključeno razstavo del na gradu Bogenšperk nadaljuje v virtualni galeriji Noravisionsolarmetaverse The Garden of Eden. Od začetkov leta 2018 do danes je Picmanova poslikala več kot šestdeset solarnih panelov od načrtovanih stotih, za katere aktivno išče primeren razstavni prostor grajskih dimenzij.

 

 

 


bottom of page