top of page

BISOL zonnepanelen zetten hun missie voort als kunstwerken

BISOL vervult zijn sociale en ecologische verantwoordelijkheid door samen te werken met de Frans-Sloveense multimedia-artieste Norma De Saint Picman, die een artistieke waarde geeft aan afgedankte zonnepanelen.Op het eerste gezicht lijken de zonne-energiesector en kunst niet veel gemeen te hebben. Maar schijn bedriegt. De esthetische aantrekkingskracht van de zonnepanelen van de Sloveense fabrikant BISOL Group en het streven naar perfectie, verweven in het productieproces als bij een kunstwerk, zijn niet de enige raakvlakken.


BISOL Group is zich bewust van het belang van milieu- en sociale verantwoordelijkheid en werkt al enkele jaren samen met de academische kunstschilder Norma De Saint Picman, die, tijdens de productie beschadigde, zonnepanelen gebruikt als canvas voor haar schilderijen. Picman kwam voor het eerst in aanraking met het idee om op zonnepanelen te schilderen via een veiling van artistiek gedecoreerde panelen op het Amerikaanse online platform Paddle 8.


"Ik ben altijd gefascineerd geweest door de omzetting van zonne-energie in elektriciteit, omdat het proces organisch verbonden is met het concept van duurzaamheid en het 'upcycling'-concept, waarbij we afvalmateriaal verrijken en een nieuwe functie en waarde geven door middel van artistieke creatie," benadrukt Picman.

In de zin van 'Duchamps ready-made' wordt het zonnepaneel overgebracht naar de galerieruimte. Elektrische energie wordt vervangen door visueel esthetisch-experimentele energie die ontstaat in de dialoog tussen het paneel en de kijker," benadrukt Picman, die afstudeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Ljubljana en haar opleiding voortzette aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts in Parijs.

 

DVan het idee om zonnepanelen te beschilderen tot de beslissing om samen te werken met de enige Sloveense fabrikant van zonnepanelen is niet veel tijd verstreken. "Ik ben blij dat BISOL het idee als interessant herkende en mijn werk al jaren steunt met donaties van niet-functionele zonnepanelen. Het schilderij 'Blooming Magnolia' verrijkt ook hun bedrijfspand," zegt De Saint Picman.


Terwijl haar eerste schilderijen op zonnepanelen werden gemaakt met acryltechnieken, is de uitgebreide cyclus Noravisionsolar gebaseerd op klassieke olieverftechnieken. Alle werken van Picman volgen de “plein air” principes, omdat ze buiten zijn geschilderd, meestal in de lente. Thematisch zijn de schilderijen geïnspireerd op klassieke schildertechnieken zoals landschappen, vergezichten, bloemstillevens, stedelijke motieven en portretten van beroemde persoonlijkheden. Afzonderlijke cycli van haar werken zijn gepresenteerd in dialoog met prachtige historische architectonische omgevingen, zoals de glazen kathedraal Santa Chiara op het Venetiaanse eiland Murano, de lapidaire van Plečnik en het kasteel van Strmol. De zojuist afgesloten tentoonstelling in kasteel Bogenšperk gaat verder in de virtuele galerie Noravisionsolarmetaverse - De Tuin van Eden. Vanaf het begin van 2018 tot op heden heeft Picman meer dan zestig zonnepanelen gedecoreerd van de geplande honderd, actief op zoek naar een geschikte tentoonstellingsruimte van kasteelafmetingen.

 


Comments


bottom of page